Duurzaam & bewust

De dood. Een onderwerp waarover mensen in het algemeen niet graag over praten. Toch is het voor iedereen het laatste hoofdstuk in het leven. Iets waar je niet onderuit komt, zoals dat gesprek met je ouders nadat je een slecht rapport hebt moeten tonen.

Wij willen de middelen aanbieden om dat laatste hoofdstuk duurzaam en bewust af te sluiten. Door het streven naar kwaliteit, uitsluitend gebruik makend van biologisch afbreekbaar materiaal en het maatwerk, resulteert dit in een stukje ontzorgen wat op den duur rust brengt. Voor uzelf en uw dierbaren.

Uitsluitend van bio afbreekbaar materiaal

Voor natuurbegraven is het niet toegestaan om met niet organisch materiaal (synthetisch stoffen) de grond in te gaan. Dit houdt dus in dat je bv een polyester overhemd met plastic knoopjes niet mag dragen. Bij cremeren en traditioneel begraven zijn hiervoor geen regels en afspraken maar is de uitstoot bij gebruik van synthetische stoffen (persoonlijke kleding en kistbekleding) groter.
De collectie van GroeneErfenis bestaat uitsluitend uit organisch materiaal. Wij maken onze artikelen van 100% wol, hennep, katoen, en linnen, en zoveel mogelijk van biologische herkomst.

Streven naar net zero

Groene Erfenis is een onderneming gestart in 2022. Als startup zijn wij helaas nog beperkt in de financiële middelen om een net zero te behalen (volledig klimaatneutraal). GroeneErfenis streeft ernaar om dit doel in een aantal stappen en jaren te behalen.

Vervoer en logistiek

  • Overstappen naar volledig elektrische (bedrijf)sauto’s is het doel voor 2024. Voor nu hebben wij een fiat 500c, dit is een hybride auto met een verbruik van 22km/l en energielabel B. Een mooi begin!
  • Bij de keuze voor een logistiek partner kijken wij naar visie en doelen om zo klimaatbewust mogelijk te zijn.

Huisvesting

  • Het pand waar onze onderneming gevestigd is maakt gebruik van stadsverwarming. Wij hopen in 2024 door te groeien naar een pand voorzien van zonne- en/of windenergie.

Transparantie

  • In de opbouw van onze onderneming hebben wij al de keuze gemaakt om met betrouwbare partners samen te werken. Vanaf 2024 moet onze volledige keten in kaart gebracht zijn. Dat wil zeggen dat alle grondstoffen en materialen waar wij mee werken traceerbaar zijn. Materialen moeten verkregen zijn op een duurzame manier en met respect voor mens en milieu. We richten ons daarbij op de 17 SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelen) afgesloten door de landen aangesloten bij de VN.

Lokaal

GroeneErfenis heeft een samenwerking met The Linnen Project. The Linnen Project is een initiatief van ArtEZ MA Practice. Door onderzoeken en kleinschalige lokale vlasteelt proberen zij de productie van linnen stoffen vanaf grondstof terug te brengen naar Nederland. Het Vlas wordt geteeld in Nederland, vervolgens gesponnen in Polen en vervolgens geweven in Enschede. Wij zien dit als een mooi lokaal initiatief.

Vlas van Nederlandse bodem wat vervolgens als linnen lijkwade terugkeert naar Nederlands bodem is een ontwikkeling waar wij heel blij van worden. Groene Erfenis  heeft een aantal lijkwaden in de collectie van dit project.